[Relacja] B-17 G Flying Fortress Fly Model nr 30

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#91 Post autor: Ceva » 2008-03-20, 17:30

Sprudin pisze:A to mała dedykacja dla Mojego Nowego Najlepszego Kolegi i starych dobrych czasów :mrgreen:
He he, dziękuję :-D .
Coś czuję że ten szampan niedługo już się będzie chłodzić :-D

A co do garba to nie pamiętam czy było coś nie tak. Pamiętam że było jakoś dziwnie podzielone okienko nad kabiną pilotów.

Awatar użytkownika
piter16

#92 Post autor: piter16 » 2008-03-20, 21:26

Nie no... super! Piękna robota! :mrgreen:
Tylko nie zwalniaj teraz!
Jeszcze ciut ciut...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Paws

#93 Post autor: Paws » 2008-03-21, 07:53

Bardzo, bardzo ładnie :-) , włożyłeś w ten model ogrom pracy i.. wierz mi warto było.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
tjguzik
Kontakt:

#94 Post autor: tjguzik » 2008-03-22, 01:45

teges
kapelusz z głowy
i miejsce w Karkowskich Wsiach czeka na ciebie i Heinekena 5 literów coby w wolnych chwilach opić model..... albo przepić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sprudin

#95 Post autor: Sprudin » 2008-03-23, 16:43

Witam w przedostatniej odsłonie :-) ,

Dziś szybciutko, trzeba model kończyć ;-) Postęp wprawdzie niewielki ale nie mogłem się powstrzymać :-) Kurczę, po całym modelu została jedna mizerna kupka części :-D Nie mogę uwierzyć... :-)

Relacja

Forteca dostała w prezencie garba :-) Obawiałem sie tego etapu ale na szczęście obyło się bez większych zonków. Jedna spoina przez noc się troszkę rozeszła, w granicach 0,3mm ale drażni :-| i w jednym miejscu mój patent na osłonę poszycia przed cyjanoakrylem zawiódł... Wszystko zostanie wyretuszowane, ale na samym końcu. Szczególnie podoba mi się widok na kabinę pilotów. Sądziłem że nie bedzie widoczna ale jak widac poniżej myliłem się :-)

Tylna część garbu ze stanowiskiem karabinu:

ObrazekObrazekObrazek

Aparat pięknie wyciągnął błędy retuszu, więc przy najbliższej okazji zostanie to poprawione :-) Teraz przód z kabiną:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Oraz niewielkie ujęcie całości:
Obrazek

Dzięki uprzejmości Cevy mogłem nieco poprawić karabiny :-). Dostały imitacje zamków i kawałki "poszycia". Jednak, dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom statystycznym wykazano wysoką zmienność osobniczą w badanej populacji Browningów ;-) Sam nie przypuszczałem że są takie różnice :mrgreen: :mrgreen: Natomiast przy bocznych stanowiskach skatowałem jedną z części nadeptując na nią. Szkoda że nie ma zapasu koloru...

ObrazekObrazekObrazek

To tyle, pozostało dopieścić mordkę i wieżyczka na grzbiecie. Juz za pare dni za dni pare... ;-)

Pozdrawiam!!!!

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#96 Post autor: edipodium » 2008-03-23, 17:00

Sprudin pisze:To tyle, pozostało dopieścić mordkę i wieżyczka na grzbiecie. Juz za pare dni za dni pare... ;-)
No, czekam na wielki koniec :mrgreen: . Pewnie... tfu, na pewno będzie super wyglądać :lol: .
Sweet Nightmare :evil: !

Awatar użytkownika
tjguzik
Kontakt:

#97 Post autor: tjguzik » 2008-03-23, 17:05

ee no
spoko
ty się nie śpiesz bo pośpiech rodzi problemy facet - ino sobie bałaganu narobisz
retusz bu sie przydał bo widać ślady kleju - ale wrażenie ogólne na 6 z minusem :-)

w ogóle jest ok - ale zdjęcia trochę za ciemne ( albo mi już sie luminofor wyjarał ) :mrgreen: :mrgreen:

trzym tak dalej mały :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sprudin

#98 Post autor: Sprudin » 2008-03-23, 17:09

tjguzik pisze:retusz bu sie przydał bo widać ślady kleju
To wszystko będzie usuwane i retuszowane. Oszklenie wykonywałem późno w nocy i nie zauważyłem tych zabrudzeń. Na szczęście polimera można sciągnac bez problemów a i pastele juz zdołałem dobrać ;-) także przy galerii końcowej będzie wszystko cacy :-)

Awatar użytkownika
Ceva

#99 Post autor: Ceva » 2008-03-23, 22:13

Ty a coś się tak rozbujał :mrgreen: :mrgreen: :?: .
Jak już się rozpędziłeś to kontynuuj budowę i dawaj galerię końcową.

Awatar użytkownika
piter16

#100 Post autor: piter16 » 2008-03-24, 11:18

A tak się bałeś tego garba! Powinieneś to robić zawodowo! ;-)
Ach, niedługo koniec, już teraz wygląda świetnie!

Pozdrawiam! :-D

Awatar użytkownika
Sprudin

#101 Post autor: Sprudin » 2008-03-26, 01:47

Witam serdecznie :-)

Stało się :-) Po trwającej niemalże osiem miesięcy budowie wreszcie z nieukrywaną duma mogę Wam zaprezentować to co zdziałałem ;-) Jest w nim wiele wiele wad, (zwłaszcza retusz) ale uważam ze mimo to wyszedłem z tej walki obronną ręką. Tak naprawdę zaczął mi się podobać dopiero jak go skończyłem :mrgreen: Zdaję sobie sprawę że skopałem w nim wiele, lecz stanowił dla mnie niesamowity poligon i źródło masy doświadczenia które mam nadzieję wykorzystam przy kolejnych projektach :-) Powrót do modelarstwa zaliczony ;-)

Chciałbym Wam bardzo serdecznie podziękować za doping i udział w tej relacji. Specjalne podziękowania kieruję do Piterskiego, za wszystkie rady i dyskusje, zwłaszcza o silnikach ;-)

Co tu więcej pisać, wszystko jest w relacji :- Powiem tylko że na pożegnanie samolocik dał mi ostro w kość :mrgreen: ale na szczęście udało się zwalczyć wszelkie przeciwności ;-) Mówiąc szczerze cieszę się jak dziecko że go wreszcie skończyłem. Jak widać poniżej nie ja jeden ;-)
W związku z tym, że nie mogłem sie zdecydować które fotki wrzucić, macie poniżej niezły galeryjny bajzel ;-) Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych postaram się, o ile chcecie :-) , o sesję w plenerze :-)

To tyle, a oto i galeria końcowa: :-)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PS: ponieważ była to pierwsza relacja mojego autorstwa proszę o jakieś komentarze co do sposobu jej prowadzenia ;-) Czego więcej, czego mniej, jak pisać i co i takie tam ;-) A tymczasem, zegnam sie z Wami i do zobaczenia niebawem w kolejnej relacji!! :-)
Ostatnio zmieniony 2010-02-03, 00:35 przez Sprudin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Haluś

#102 Post autor: Haluś » 2008-03-26, 07:28

Cuuuuuudo :!:
Piękny model ;-) Widać ogrom włożonej pracy :->
No i standardowe pytanie co następne :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paws

#103 Post autor: Paws » 2008-03-26, 08:04

Gratulacje!! Za wykonanie, za trud, za własną inwencję oraz za efekt finalny.

Model robi wrażenie, a patrząc na końcowe fotki dopiero widać ogrom konstrukcji i ilość użytych części, tym samym widać jak wiele wymagał on od Ciebie pracy.

Pozdrawiam!

P.S.

Naciesz się "fortecą" a potem szybko ruszaj z nowa relacją!

leon65z

#104 Post autor: leon65z » 2008-03-26, 08:31

Suuuuuuuuper :-D

Ja to sie na latadłach nie za bardzo znam ale model to model, a ten robi wrażenie, no po prostu "kozak" :-D

Awatar użytkownika
el_paw

#105 Post autor: el_paw » 2008-03-26, 10:02

Wielki szacun za ten model. Wykonałeś solidny kawał modelarskiej robota z bardzo dobrym efektem :shock: :shock: :shock:
Gratuluję :!: :!: :!:

Pozdrawaiam

PS: Tak nieśmiało zapytam co następne trafi na warsztat?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”