Graupner SPEED 500 E 12V
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- 
				czeslawsoltys
Graupner SPEED 500 E 12V
Witam
Wstępnie chciałbym poinformować, że jestem zielony w dziedzinie elektroniki:-( postanowiłem zrobić własnoręcznie łódkę zanętową i mam problem z dobraniem odpowiedniego regulatora do silnika Graupner SPEED 500 E 12V, pomożecie??:-)
Ps. regulator nie musi posiadać biegu wstecznego, zależy mi na niskiej cenie (tak do 60-100zł)

Wstępnie chciałbym poinformować, że jestem zielony w dziedzinie elektroniki:-( postanowiłem zrobić własnoręcznie łódkę zanętową i mam problem z dobraniem odpowiedniego regulatora do silnika Graupner SPEED 500 E 12V, pomożecie??:-)
Ps. regulator nie musi posiadać biegu wstecznego, zależy mi na niskiej cenie (tak do 60-100zł)
Nie wiem czemu jeszcze bawisz się w silniki szczotkowe, jednak co do regulatora:
http://abcrc.pl/p/6/2494/esc-tgy-30a-64 ... y-esc.html
Co prawda nie miałem okazji go testować, jednak sklep jest godny polecenia, więc jest też bardzo realna szansa, że regulator choć tani, będzie dobry.

http://abcrc.pl/p/6/2494/esc-tgy-30a-64 ... y-esc.html
Co prawda nie miałem okazji go testować, jednak sklep jest godny polecenia, więc jest też bardzo realna szansa, że regulator choć tani, będzie dobry.
- 
				czeslawsoltys
- 
				czeslawsoltys
Panowie mam jeszcze jedno pytanie, czy w momencie kiedy usunę z serwa cały ten układ scalony i podlutuje się do silniczka, będę mógł w jakiś sposób podłączyć się do odbiornika?? Wydaje mi się że bez dodatkowych części raczej nie....../ chodzi o to, że posiadam spalone serwo i chciałbym je wykorzystać.

- 
				czeslawsoltys
- 
				czeslawsoltys
Z punktu widzenia czysto technicznego w przez poszczególne kanały w odbiorniku normalnie przepływa prąd, więc teoretycznie silniczek powinien ruszyć. Ale jak to sie ma do praktyki- tego nie wiem, nie sprawdzałem. Z tym że jeśli silniczek pracowałby normalnie bez układu, to po co nasi żółci skośnoocy koledzy bawią się dodatkowo w lutowanie za miskę ryżu?
A teraz trochę nauki:
Ze światem zewnętrznym serwomechanizm jest połączony za pomocą trzech przewodów: +zasilania (przeważnie czerwony), masa (przewaznie czarny), sygnał sterujący (przeważnie biały lub żółty)- może komuś się to przyda.
Co do okładu:
Budowa serwomechanizmu opiera się o zwykły silnik prądu stałego z dodatkowymi przekładniami oraz układem sterującym. Układ sterujący może dokładnie stwierdzić w jakiej pozycji znajduje się wał, gdyż wał obraca potencjometrem obrotowym. Dzięki temu można z dużą dokładnością pozycjonować wał. Układ sterujący ustawia wał w zależności od długości impulsu na linii sterującej próbkowanego co 20ms. W większości przypadków wał serwomechanizmu może przyjmować pozycje kątowe z zakresu 0-180 stopni.

A teraz trochę nauki:
Ze światem zewnętrznym serwomechanizm jest połączony za pomocą trzech przewodów: +zasilania (przeważnie czerwony), masa (przewaznie czarny), sygnał sterujący (przeważnie biały lub żółty)- może komuś się to przyda.
Co do okładu:
Budowa serwomechanizmu opiera się o zwykły silnik prądu stałego z dodatkowymi przekładniami oraz układem sterującym. Układ sterujący może dokładnie stwierdzić w jakiej pozycji znajduje się wał, gdyż wał obraca potencjometrem obrotowym. Dzięki temu można z dużą dokładnością pozycjonować wał. Układ sterujący ustawia wał w zależności od długości impulsu na linii sterującej próbkowanego co 20ms. W większości przypadków wał serwomechanizmu może przyjmować pozycje kątowe z zakresu 0-180 stopni.
- 
				czeslawsoltys

serwo już zamówiłem, ale ciekawi mnie ta sprawa bo poco niepotrzebnie wydawać kasę?? zawsze można odłożyć na lego
 serwo już zamówiłem, ale ciekawi mnie ta sprawa bo poco niepotrzebnie wydawać kasę?? zawsze można odłożyć na lego  teraz tylko czekam na kuriera i montuje sprzęt:-D
 teraz tylko czekam na kuriera i montuje sprzęt:-D