Ave: jakie oznaczenie ma Twa oprawka?
Skalpele: pytanie.
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
AK-4 od AK-3 różnicuję się tym że do AK-4 jest wiele różnych zapasowych ostrzy o różnych kształtach i przeznaczeniu. Do AK-3 generalnie jest tylko KB-3 - moim zdaniem w zupełności wystarczy. Zapasowe ostrza KB-3 kosztują 10pln za 30szt. Używam ich również w oprawce z zestawu z Rossmana (też cała metalowa) i pasują znakomicie. Oprócz tego oprawki znakomicie nadają się do walcowania elementów
Szczerze mówiąc nie doszukałem się na oprawce żadnego oznaczenia, poza napisem "Excel" frezowanym na uchwycie. Nóż otrzymałem w plastikowej, przezroczystej tubce zamykanej wciskanym korkiem z tworzywa.
Chętnie zamieścił bym zdjęcie dla ułatwienia identyfikacji, ale niestety nie posiadam jeszcze cyfrówki ...
pozdrawiam !
Chętnie zamieścił bym zdjęcie dla ułatwienia identyfikacji, ale niestety nie posiadam jeszcze cyfrówki ...
pozdrawiam !
Czyżby to ten czyżyk?

I fajne plastikowe opakowanie na zużyte/nowe ostrza

Ja tam trzymam zużyte i takie jakich nie używam a były w zestawie z nożykiem.
A nożyk rzeczywiście niezły, cały metalowy w przeciwieństwie do olfy. A nowe ostrza we Wrocławiu w Podwalu kosztują malutko (tam tez można kupić nożyk ten).

I fajne plastikowe opakowanie na zużyte/nowe ostrza

Ja tam trzymam zużyte i takie jakich nie używam a były w zestawie z nożykiem.
A nożyk rzeczywiście niezły, cały metalowy w przeciwieństwie do olfy. A nowe ostrza we Wrocławiu w Podwalu kosztują malutko (tam tez można kupić nożyk ten).
Tiaaa...Excel, Olfa....każdy minimum 20pln. Panowie, jest jeszcze jedna koncepcja, znacznie tańsza i równie skuteczna i trwała
Skalpel
Praktyczne od zawsze używam tego cuda
Rozmiarów jest w cholere, oprawki są śmiesznie tanie i niesamowicie trwałe (używam z powodzeniem co najmniej 30-letniej
, a trzyma jak nówka). Nie ma problemu że Ci się nożyk przesunie, tym bardziej "wywinie" z oprawki. Co do kosztów...hmm..dziś wyposażyłem się w drugą, koszt 6pln, do tego dziesięć nożyków za 2,50pln i myślę że co najmniej do końca roku mam spokój
Wprawdzie Olfy w łapie nie miałem ale Excela znam dość dobrze
Mam jeden nożyk ze cztery lata...poza tym że zaśniedział jest w sumie ok, ostrza sa dobre i sztywne. Skalpel jednak ma tą przewagę że nie tak łatwo go złamać. Poki co złamałem jeden
i to rzucając w bukową dechę z nudów...
Gdzie coś takiego dostać...? Pierwszy lepszy sklep ze sprzętem medycznym, ewentualnie sieć czy też znajomi
Jeszcze link do obrazków
http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product ... ecded90d94
PS: co ja mam z tymi starymi wątkami

Wprawdzie Olfy w łapie nie miałem ale Excela znam dość dobrze
Gdzie coś takiego dostać...? Pierwszy lepszy sklep ze sprzętem medycznym, ewentualnie sieć czy też znajomi
Jeszcze link do obrazków
http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product ... ecded90d94
PS: co ja mam z tymi starymi wątkami
Ja jakiś czas temu zaopatrzyłem się w AK-4. Co tu dużo pisac... poezja ;) Wcześniej był nożyk do tapet, a właściwie ostrze zawinięte w papier :D Później przyszedł czas na cyrkiel tnący, którym wycinałem wszytsko (!), jakoś to szło...a teraz jest OLFA i jest genialnie :D Różnica kolosalna- niesamowita precyzja, ale to chyba jest jasne... Nożyk wart swojej kasy- głównie ze względu na komfortowy uchwyt :) Swoją drogą to już się zdążyłem nim raz pociąc- jakiś tydzień temu, do tej pory jest ślad :D Od tamtej pory pamiętam, żeby go zabezpieczyc ;)