Witam Serdecznie, długo zastanawiałem się nad założeniem osobnego tematu z relacją z budowy Kubelwagen'a i uznałem, że tu wrzucę kilka fotek z budowy a potem ewentualnie zrobię galerię

Z resztą mam czas. Model ten ma być takim małym przerywnikiem między Hayabusa, figurkami i całą resztą, która albo mnie przerosła albo zirytowała i poszła w kąt tak jak Panzer II
Teraz opowiem co nieco o zestawie, tak więc jest to model Tamiya, forma jest w miarę nowa bodaj z 1997 roku, po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że nie ma rażących nadlewek albo ubytków tworzywa, detale są dobrze odwzorowane. I tak to ma wyglądać :
Do zestawu dołączona jest figurka kierowcy, która w porównaniu z tymi kt. były dodane do mojego Hanomag'a jest na prawdę wykonana wysokiej jakości i w ciekawej pozycji.
Producent oferuje nam możliwość wykonania modelu w trzech wariantach:
a) Sturmgeschutz-Brigade 667, Francja lato '44
b) Panzer-Propaganda-Kompanie 697, Rosja '43-'44
c) Lichte Division 999, Włochy '43
Do podstawowego zestawu Tamki postanowiłem dodać blaszki Aber'a, jest ich na pozór sporo lecz na modelu "zgubią się"
Na dzień dzisiejszy mam gotowe przednie zawieszenie i już na starcie powyginałem kilka blaszek które tworzą układ kierowniczy, całość malowana X-18 Tamki czyli Semi Gloss Black:
Z podwozia odciąłem plastikowe wzmocnienia błotników i zastąpiłem je metalowymi:
To samo się stało z mocowaniami na szybę przednią:
I teraz znów trochę teorii, całość powinna być malowana na dark yellow <wybrałem wariant c)>, chciałem kupić spray Tamki ale akurat nie było ich na stanie więc pojadę "z pędzla", i zrobiłem mały test mający na celu dobrania optymalnego koloru, pod ręką miałem czterech delikwentów:
I tutaj po raz kolejny mam prośbę do Kolegów o doradzenie który kolor będzie najlepszy.
Pozdrawiam i zachęcam do wyrażenia swojego zdania na temat tego modelu jak i moich działań i technik.
r-t.